Sanering

Vad är sanering?

Detta är en allmän term som används för att beskriva avlägsnande av mikrobiell kontaminering för att göra en vara säker, vilket innebär att den inte längre utgör en risk. Det används ofta för att hänvisa till utrustning eller miljö och betyder inte nödvändigtvis att de är sterila.

Sanering kan vara en kombination av processer, inklusive rengöring, desinfektion och sterilisering. Tvättning med tvättmedel och varmt vatten kan i vissa situationer vara en tillfredsställande saneringsmetod.

När ska man sanera?

Sanering är en viktig faktor för att förhindra sjukhusförvärvad infektion i primära och sekundära vårdmiljöer. Att inte sanera utrustning eller miljö är kanske inte alltid uppenbart, men det kan leda till korsinfektion och äventyra patienter.

Hur fungerar sanering?

Det finns två grundläggande principer i all städning; pH och fysisk avlägsnande. Fysiskt avlägsnande är en av de bästa mikrobiella dekontamineringsprocesserna. Det minskar antalet patogener från alla ytor och tar bort de matkällor som hjälper till i deras tillväxt.

Uppsala, Stockholm, Västmanland & Södermanland

Exempel på potentiella saneringsutrymmen

Skolor, dagis, hotell, kontor, församlingar, föreningar, lägenheter, villor, gallerior, butiker, gym, solarium, äldreboenden, behandlingshem, spa, kliniker, taxibilar, bussar, tåg, trapphus, receptioner, hissar, tvättstugor, trapphus, sjukhus, väntrum och frisörsalonger.

Vätskor som används för desinfektering och sanering

Väteperoxider är en av de absolut effektivaste desinficeringsmedel för att eliminera mikroorganismer. Desinfekta tillsätter väteperoxider med silverjoner vilket gör att den agerar som katalysator och ökar steriliserings effekten. Vätskan håller sig inte kvar länge i luften och sönderfaller betydligt snabbare till syre och vatten. Väteperoxid är en av dom absolut skonsammaste för miljö och hälsa.  Dock är det ytterst viktigt att det hanteras av utbildad personal med rätt skyddsklädsel och material. 

Fördelar med väteperoxider

  • Stark oxidationsförmåga
  • Skonsam för hälsa och miljö, då kroppen tillverkar väteperoxid för att bekämpa infektioner och skyddar vårt immunsystem.
  • Väteperoxid bildas också vid bestrålning av vatten med solljus (uv-komponenten), ett naturligt reningssystem i vår miljö.
  • Kan tillämpas i inomhusmiljöer
  • Ingen korrosion och lämnar inga illaluktande eller irriterande rester